A Letter to Little Me—30-Day-Writing Challenge#2

Hi Little Cita,

I miss being you. So young and free, living without burdens. No worries about the future. I miss wanting to grow bigger and older like you do, now, every birthday and new year makes me sweat.

I really like you, your cool nature, boyish style, bravery, straightforwardness, and you are very practical. I envy you because you could be happy by just blowing bubbles or playing hide-and-seek with your friends. I also admire the fact that you’re a late bloomer.

When I miss being you, I read your diaries until your teenage years. They never get old.

I remember when you always tried to find where the rainbow ends, then you lost track of the way home. At that time, GPS was not invented yet. Your mom was very mad. But the next days, you repeated the same thing. Because you wanted to shower with the rainbow lights and slide on the curve like what you saw in cartoon movies.

I remember you entertained bus passengers on the way from Lampung to Padang by mimicking all TV commercials that you easily memorized at 4 years old.

I remember you always make recaps of TV series episodes that were booming at that time and shared it the next morning to your classmates. Nobody asked you to do that, you just loved doing that.

Then you skipped school to go to library or cyber cafes. At that time, people in your country didn’t even know what internet was. You skipped classes selectively because you didn’t like the subjects and you thought internet gives you more knowledge than a 1,5 hours boring lesson.

I remember that since elementary school until college, you always fell asleep during muhasabah (renungan suci) while your friends and every one in the room were crying out loud.

And you wore men’s hair wax on your hair!

You PAID your brother to do your math chores but then afraid if you would get the highest score, so you erased some of the answers.

You even prayed wearing man’s cap instead of woman’s mukena.

When you’re 4, people know you as the girl who asks shocking questions. But two years after that and onwards, they tell you to stop.

There will be times when you believe all the negativity people throw at you on your intelligence, look, achievement, ways of life, points of views. Comparing you with your brother and other girls. You will meet a lot of people that kill your dreams and what you believe, even since the age of 6 years old.

They say you’re not as smart as your brother and not as gentle as how girls should be. They say your tongue is too sharp for a girl. They say you’re not beautiful and they call you a rebel. They tell you how to feel, behave and what to dream. For dozens of years, this will haunt you until finally you get tired of being scared and dictated.

I wish I were there when they made you feel low and insecure. I wish I had told you earlier so that you didn’t need to undertake this insecurity and hold grudges for so long.

Don’t worry that much about math, you’ll get high scores on it from elementary school to high school. By cheating of course. I remember how you hate math so much that you plan to destroy math from the world. At my age, you’ll forgive math because there are so many other things to destroy; ignorance, injustice, stupid stereotypes, and pop culture rubbish.

Don’t complain about the color of your skin, you’ll be proud of it.

Don’t hate your body, you will look good even in yoga pants.

Don’t worry about losing friends, selection is important. In your teenage, when you enter a room of people, you look around and wonder if they like you. At my age, I look around and wonder if I like them.

It’s ok if you cant and don’t want to fit in. The only person you should not lie to is your self.

You will be sad witnessing people come and go in your life, even those who were so close to you. But that’s the only way you learn about life.

You will be betrayed so many times, but that doesn’t make you innocent. You will betray people too. That’s how you learn that everyone deserves a second chance.

Looking at you know, I realized no matter how much I missed being you, I would never be able to do that again. What I can is to learn from you. To have that passion and chill back. There were years I forgot how to do that. I didn’t feel happy.

But I will make us proud. Promise.

Cheers,

The Adult You

Diary Masa (terlalu) Muda

IMG_9969Dari pertama kali bisa menulis, gw udah mulai menulis diary (yang akhirnya keterusan sampe ke jaman internet ini). Foto di atas adalah foto diary pertama gw yang gw tulis dari umur 6 – 10 tahun. Buku diary gambar Little Bob Dog ini lagi nge-hits banget saat itu. Terus di kelas 4 SD, semua anak SD yang gw kenal terjangkit virus biodata, yaitu tuker-tukeran biodata lengkap dengan data makanan favorit dan pantun-pantunan. Entah lah ya anak SD jaman sekarang ngerasaain ini apa enggak, mungkin mereka gak tau apa itu diary, taunya Snapchat dan Live IG.

Waktu umur 10 tahun, gw memergoki nyokap gw yang lagi baca buku diary gw tanpa izin. Dari kecil kayaknya gw udah menjunjung tinggi konsep privasi jadi saat itu gw marah besar dan berjanji gak mau nulis diary lagi setelah insiden pelanggaran privacy oleh ibu kandung tsb. Ternyata gw gak tahan kalo gak nulis, jadi gw ganti strategi menulis. I didn’t want to keep it, jadi setelah habis nulis, kertasnya gw sobek-sobek, sampe-sampe gw kena marah juga karena kerjaannya buang-buang kertas. Ternyata nyokap gw lebih menghargai kertas daripada privasi dan kepercayaan anaknya. Sedih.

Tahun lalu gw gak sengaja nemuin diary pertama gw ini. Dulu, rasanya diary gw ini adalah top secret dan harus dijaga karena isinya penting banget. Setelah gw baca 20 tahun kemudian, gw merasakan gedubrag moment karena waktu SD dulu mungkin gw delutional. Siapa juga yang mau maling diary anak SD begini sih yang isinya cuma agenda maen ke rumah si Ewin tetangga sebelah rumah.

Anyway, diary gw ini memberikan gw fakta-fakta tentang masa kecil gw yang baru gw sadari sekarang. Ini beberapa di antaranya:

Bahkan dari umur 6 tahun pun gw udah tau kalo buku yang baik itu harus punya intro.

IMG_9972

Ternyata gw pernah jadi anak penurut, demi Mama, gw rela cuci otak. Kandas cita-cita gw show bareng Agnes Monica Tralalal Trilili.

diary 1

Dari umur 6 tahun ternyata gw adalah seorang cerpenis alias penulis cerita pendek. Bukan hanya pendek, tapi super pendek! Mungkin saat itu gw terinspirasi oleh karya 6 katanya Hemingway!

IMG_9977

Bukan hanya cerpen, tapi juga puisi dengan berbagai macam tema, dari tema kesepian sampe nasionalis. Kalo aja bakat puisi kesepian ini diasah, mungkin gw udah jadi kayak Adele.

IMG_9983

IMG_9982

Kadang tulisan gw juga kayak orang yang mengidap masalah kejiwaan karena semua benda mati gw anggap hidup dan seolah-olah mereka temen ngobrol gw yang bernyawa, gw suka ngomong sama robot-robotan, mobil-mobilan, lego, sampe diary.

IMG_9980IMG_9979

Kalo aja dulu udah ada vlog, begini lah kira-kira konten daily vlog gw:

Juga ada perseteruan sengit antara gw dan kakak gw. Nasib seorang adik yang ‘disiksa’ kakaknya yang tidak tahu terimakasih.

IMG_9986IMG_9985

Ketika sedang bahagia, gw anaknya tidak suka pamer karena kata ibu guru PPKn, pamer itu sifat yang tidak baik. Sebagai anak yang selalu dapet rangking baik (hanya sekali terjun bebas karena kecelakaan mobil), gw tidak boleh memiliki sifat yang tidak baik. Rakus boleh, pamer jangan.

Terakhir, entah kenapa ini favorit gw. IMG_9993