Menambah umur Macbook Pro dengan upgrade SSD dan RAM

Be weekend warriors.

Hidup gw sangat bergantung dengan laptop karena gw nyari uang dengan laptop dan gw ada di depan laptop kurang lebih 8-12 jam sehari (buat kerja, belajar, menghibur diri dll), jadi performa laptop sangat penting buat gw. Namun sayangnya keinginan tidak selalu berimbang dengan kemampuan, pinginnya sih punya laptop baru, tapi gak sanggup kalo mau ngeluarin uang 25 juta saat ini buat beli Macbook baru, huhu…

Laptop yang gw pakai untuk segala macam adalah Macbook Pro late 2011 yang gw beli secondhand dari kakak gw di akhir tahun 2014 (note: ke kakak sendiri aja gw beli, kakak macam apa coba, haha). Specsnya, Macbook Pro non-retina 13 inch gw ini memiliki 4 GB RAM, 512 GB HDD, dan processor 2,4 GHz dan i5. Saat itu, dia ‘megang’ banget lah ya, bangga gw makenya. Namun berhubung udah uzur dan laptop-laptop baru bermunculan, dese jadi gak sanggup menanggung beban hidup yang berat-berat. Padahal, kerjaan gw sekarang lebih banyak menggunakan laptop dan membuka banyak program sekaligus kalo lagi kerja, ketimbang kerjaan gw saat masih kantoran dulu.

Gw membutuhkan program-program untuk design seperti Adobe Creative Suite, edit video sih gak sering-sering amet tapi ada juga tiap bulan buat video Youtube gw dan kalo bikin video pitching. Padahal gw cuma pake iMovie doank, tapi lamanya ampun gw mah. Belum lagi masalah ketidakmampuannya membuka Adobe Illustrator dan Photoshop di saat bersamaan. Well, ya bisa sih tapi dia butuh waktu ngeload lama banget buat make toolsnya. Jadi kerjaan gw yang seharusnya bisa 2 jam, bisa makan waktu 2x lipat, belum lagi emosi jiwa yang disebabkannya. Dulu gw butuh waktu sampe 1 menit buat buka Adobe Illustrator dan proses ngegambar pun nge-lagg abis. Tua gw nunggunya.

Setelah browsing harga Macbook baru, aku hanya bisa membisu. Selalu aja ini perusahaan kasih harga yang membuat gw menangis bombay, tapi mau gimana lagi, kualitas produknya emang bagus dan membuat gw ketergantungan dengan standarnya. Setelah sekian lama memakai Macbook, rasanya gw gak bisa lagi menatap layar Windows yang membuat mata gw sakit (haha, belagu pisan! Tapi coba lah tanya yang udah pake Mac pasti ngerti!). Macbook gw emang tua, tapi keyboard Apple itu emang ‘crisp’ banget dan trackpadnya the best.

Kemaren gw sempet minjem HP Yoga book yang temen gw beli seharga 11 jutaan (belom termasuk Office), dan aduuuhhh layarnya membuat gw gak ngerti ini warna apa sebenarnya, trackpadnya juga ngesot-ngesot alias gak presisi. Gw juga udah terbiasa dengan finger functionnya Mac yang membuat gw gak membutuhkan mouse. Kalo ke mall, gw cobain laptop-laptop lain yang ada di display toko-toko, tetep aja gak ada yang bisa ngalahin Macbook–kecuali Del yang di kisaran harganya 30 juta itu (in my opinion, hehe). So, gw mantap untuk gak membeli laptop baru selain Mac walaupun harganya jauh lebih murah, masalahnya, kalo kualitasnya seperti itu, buang duit 10 juta juga sayang kan…

Macbook Pro yang baru juga terkenal bikin miskin karena gak kompatibel dengan banyak barang dari kelas menengah, contohnya, ya harus beli wireless headset lah, mana plug USBnya cuma ada satu, etc.

Alternatively, hal yang bisa gw lakukan adalah upgrade Macbook gw dari HDD menjadi SSD. Setelah membaca banyak review pengalaman orang-orang upgrade, gw jadi semakin mantap. Gw estimasikan untuk upgrade ke 512 GB dan RAM 8 GB juga gak akan memakan lebih dari 7 juta.

Berhubung lagi di Jakarta saat itu, gw menyempatkan untuk upgrade SSD dan gw rekomendasiin banget ke tempat service Mac ini karena mereka spesialisasi Mac, servicenya baik dan mereka gak sembarangan nyodorin barang kayak di tempat-tempat lain. Gw sempet survey lho di beberapa toko lain, dan mereka kasih gw produk lain yang padahal sebenernya gak kompatibel, karena mereka cuma sales, bukan teknisi, jadi mereka sembarang ngomong asal barang laku. Kalo di ABA Repair, kita berhubungan langsung sama teknisinya. Apalagi untuk Macbook tua kayak gw ini, nyari tipe RAMnya susah banget dan harus order dulu. Gw lebih percaya pendapat teknisi ketimbang sales, jadi gw mantap di AA Repair aja.

Sayangnya saat itu SSD merk Samsung yang 512 GB gak ada, udah dicari2 ke toko-toko lain di Jakarta, sedangkan gw di Jakarta hanya beberapa hari. Jadi gw hanya membeli yang 256 GB aja, nanggung sih ya, tapi toh HDD yang 512 masih ada dan gw beliin casingnya seharga Rp 150ribu buat jadi external HD. Gw menghabiskan uang sebanyak 2,2 juta untuk SSD dan 1,5 juta untuk RAM 8GB merk Corsair, sudah termasuk install Office dan Adobe Creative Suite versi terbaru dan OS Sierra.

Tadinya gw cuma mau upgrade SSD aja, tapi rasanya nanggung karena RAMnya susah nyarinya, dan ya mumpung ketemu (2 hari setelah gw upgrade SSD baru nemu), jadi gw beli aja sekalian. Katanya sih, kalo untuk mengurangi waktu lagg, upgrade SSD aja udah cukup membuat laptop kita jadi kebut banget, dan kalo gak sering membuka aplikasi edit video, RAM 4 GB pun cukup. Tapi karena gw sering buka banyak aplikasi sekaligus, jadi gw memutuskan buat upgrade RAM sekalian.

Hasilnya, sangat-sangat memuaskan!! Gak nyesel gw ambil keputusan upgrade SSD dan RAM ini karena hanya dengan mengeluarkan uang segitu, gw merasa seperti beli laptop baru. Sepertinya umur laptop gw sudah diperpanjang dengan SSD dan RAM baru ini. Gw bener-bener takjub karena gw membuka dan menutup aplikasinya cepat banget, apalagi yang gw pakein Adobe Photoshop CC 2019, sebelumnya, gw pake CC 2017 dan itu aja keok laptop gw, haha. Buat yang merasa Macbooknya sudah lansia, jangan langsung di buang dan beli baru, mendingan upgrade SSD aja di tempat yang terpercaya 😀 .

Advertisements

Introducing my new website: citraayu.com

citraayu.com

The reasons why I have been MIA lately is that I’ve been caught up with creating my business website. I designed and created it from scratch by myself. (well, not literally ‘scratch’ like coding, I use Divi theme builder and just a little bit of CSS I found from Google). The domain name may sound not creative as it’s 80% very similar to this blog, just missing “W” and .wordpress.com.

By having this website, I nailed the wishlist and to-do list that I made in late 2018 and early 2019. The website is gonna be just pure business and unlike this blog, it’s gonna be full English and targeted content. I won’t talk as random as I am in this blog, because actually when I set this blog, I had no goals. Now this blog’s traffic has been increasing a lot (200 views per day, well for me that’s a lot) that maybe I should also give this blog more dedication and attention.

It took me long to decide things for the biz website, like what to name it, where to host it, what to put in the content, which one should go first, etc. I built the site on WordPress after thinking back and forth whether having it on drag-and-drop website builders like Squarespace, Wix, etc that’s very easy to use but expensive, or WordPress that requires a longer learning curve but cheaper.

I decided to have it on WordPress because it’s more powerful for the long run, and WordPress has much better SEO push if your business is based on content marketing. Actually, this is not the first website that I designed, I created my theater club’s website years ago and didn’t even use Divi, I forgot how at that time I managed to do that, sometimes I am surprised by the things I did in the past but was not aware of it as an achievement. LOL. Even though Divi claims as the ‘drag-and-drop feature for WordPress’, it’s not as easy as those in other site builders. Seemingly WordPress doesn’t want to make it too easy for everyone because otherwise web developers and programmers are going to be mad and lose their jobs.

It’s hard to learn in the beginning, and I’m still learning a lot, but as soon as I get the hang of it, I believe I can do it faster. And to be honest, the hardest thing to learn is not the technical issue, because you can google it. It’s the design aspect that’s the hardest and the price that people should pay more, because there’s no direct answer to present an idea into a design well, you can’t google it.

I’ve done three makeovers for the web in one month for both the design and content. My first design was just okay, I didnt really feel the click, but at that time I was getting myself used to the technical aspects of designing a website. What really made me stuck was the content, because in the beginning, I had too many services to offer and I tried hard how to connect all my different skillsets in one website, because each field has a different target market. And because I had many things, it’s hard for me to build the portfolio for each service, because my mind was scattered and always felt in a rush.

Until one day I had a free business coaching session from an FB group, there was a business and life coach–her name is Tamara–that was giving away limited free 1:1 calls for the launching of her business. I felt so lucky that Tamara chose to give the chance for me because really after the call, I got a clearer vision that I need to do one thing at a time, which one that can solve my current problem, solve that problem first then go to the next goal. Tamara also made a customized action plan for me that suits my situation and goals. After the call and limiting my focus, I’ve seen that I managed to do more stuff than I was before. You know what, I was 1 month stuck on the website and it was so far from ready. Meanwhile after that, it only took me a week to set it up like what it is right now, as well as getting paid projects for web design that I’m currently working on. I also managed to build my web design portfolio while getting copywriting for my website content done.

One thing that I also appreciate from the call was that Tamara reminded me not too overthink it too much and dont worry about making it perfect at the first shot because in your journey, just like everyone else, you will probably makeover your website (design and content) three times. Just focus on getting started. I now can’t afford a business coach like Tamara but I really recommend her to anyone who’s looking for assistance in getting their visions clearer and to get things done.

My website now is still far from perfect or the way I really want it to be, I’m limited to my knowledge in coding. Talking about coding, there’s good news. I’ve been shortlisted to the top 15 finalists out of 800 scholarship applicants from 23 countries for a web development bootcamp program in Bali!! I will have to make an application video to make it to top 5 and eventually win the prize. I really hope that I can win this scholarship because it’s gonna help me in my career to get life and lifestyle that I want! Please hold thumbs for me!

Not A “New Year, New Me” Resolution

the 1-day

Gosh, today’s already the second week of this year! Why the H time flies so fast, while I’m learning things slowly.

Goals are the most important part of life, describing what you want to achieve. They also provide focus because once I have a clear target in mind, I can rededicate myself and confidently neglect ideas that aren’t contributing to my success <<— ideally, it should happen like this when my mind is not easily distracted nor procrastinates tasks.

Anyway, let’s not lose hope of making this year a better year than before or at least not fall very far from my expectation. From an online course, a mentor told that a goal is better when it’s in the form of verbal sentences, because setting a goal into a “WHAT” can be somewhat unhealthy. So now I want to elaborate my goals into a list of small things that should turn into a habit (hopefully) in order to really achieve a “WHAT”. This is the first time I do it this way, usually I always state my goals in a form of nouns. Here are some things I will be doing for the next 9 months

  • 1. Build my portfolio website (design and content)
  • 2. Put some content to the web that’s related to my service (content marketing)
  • 3. Offer more service exchange (my web design for others’ copywriting skills)
  • 3. When content is ready, set up an email list (email marketing)
  • 4. Create some affiliate links to new and existing posts
  • 5. Draw more digital illustration project for portfolio
  • 6. Apply to more gigs directly or through freelancing sites
  • 7. Set up accounts on other 3 more freelancing sites
  • 8. Create digital products to sell (templates, icons)
  • 9. Learn how to create a WordPress template
  • 10. Learn more about branding
  • 11. Complete 200hr YTT
  • 12. Yoga practice at regularly, at least three times a week
  • 13. Start to teach yoga classes
  • 14. Take/ continue my patternmaking class
  • 15. Learn more about technical fashion design
  • 17. Master Pinterest marketing
  • 18. Publish at least 12 Youtube videos on my Youtube channel
  • 19. Upload around 2 videos of my sewing process (for gowns)
  • 20. Apply for an internship to apparel manufacturers in Bali
  • 21. BETA on my own Pinterest account
  • 22. Reach out to people
  • 23. Move to Bali more permanently and research on business opportunity (for me and my BF)
  • 24. Travel abroad (at least to Thailand)
  • 25. Buy fancy gifts for my parents
  • 26. Open custom-orders in Bali
  • 27. Take my BF to a super nice date/ buy him a fancy gift
  • 28. Buy a decent laptop/ travelling backpack that doesn’t hurt my back and fits my 15.6 inch tablet
  • 29. Take a graphic design mentorship course
  • 30. Buy an iPad Pro 12 inch + Apple Pen
  • 31. Upgrade my Mac’s RAM to 8 GB
  • 32. Have a proper VPN service for work

WHOAAA…. that’s a hella list!! 30 goals to go starting from now, I’m already doing number 1,3 and 6 for now. Even when writing this post, I’m surprised by how clearer my vision is when I do it this way. Hopefully I will be able to checklist all/ most of them by October 2019. To track the progress of the plans, I use Trello apps.

I asked Heidi from Successful Fashion Designer podcast how she managed to get many things done in her life. And she said it’s because she makes lists of what she wants/ has to do, otherwise, she’ll have not done as much as she has today.

Okay then, it means I have to go back to the action plan instead of mumbling more in this post. However, I would like to know about other people’s goalsetting for this year, please comment below if you’d like to share 😀

My 2018 Recap

2018

Can’t believe today is the last day of 2018 already! It feels like just yesterday I packed my stuff back from Bali at the beginning of this year and last New Year’s Eve, I spent it in Bali.

2018 has been a good ride, just the way I wished it would be in last year’s post. Many things happened and some milestones achieved in this year. Here’s how my 2018 has been so far:

  • 1. Had the best last two months in Bali (Januari – February).

I lived in Bali for almost 6 months since the end of 2017. My last two months in Bali were so special than the first months. I’ve had more friends and got more familiar with the people and the area. I’ve been convinced that this is where my soul belongs to (at least in national level). I hope next year will go as planned and I can stay more permanently in Bali.

  • 2. My first fashion collection launched.

My first step to establishing myself as a fashion designer! I know my way is still long and far from success, but everyone has to start somewhere. I started with my first bridal collection, some of them have been sold out and I’ve had some custom-made orders. I’ve been evaluating my fashion design path and want to shift it from bridal to technical fashion design for apparel manufacturing. For someone who does not have a formal fashion education, I’m proud of myself!

  • 3. Travelling overseas to three different continents!

This year, I travelled like crazy! Out of 12 months, I travelled at least once every month for 11 months. The wicked thing is that I’d never travel abroad before in my life and this year, I just nailed it to three continents in a row, Asia, Australia and Africa and 4 different countries; Malaysia, Australia, South Africa, and Singapore. Travelling experiences has given me new perspectives and knowledge, I love seeing the person I’ve become after every travel experience. Whoa, this world is soo so so big and diverse and I just can’t get enough of it!

  • 4. New skills learned: Digital Drawing & Graphic Design

I know that I’m still doing many things right now even though I really want to niche down my specialization. I just can’t choose one (at least for now), I love both fashion and graphic design. That’s the narrowest I can get my niche for now. I also have to do both for now so that I can still make money because each skill back up each other. I learned how to use Adobe Illustrator and make my hand-drawings into digital products. I wish in the near future I can live off my drawing skills (graphic and fashion). Also I’ve dived into graphic design more to be able to be a better designer. I just love everything about design, the more you learn about the theory and science in design, you’ll be amazed by how this field is really all about understanding human.

  • 5. Another new skill learned: Social Media Management

I just can’t sit still until money comes to my lap, so I always think and look for ways to make money faster if my first plan doesn’t go as planned. Yes, I do have have a stable day-time job for now, but I don’t actually really enjoy the job because I think my time will be more appreciated financially somewhere else. And it seems like the easiest and fastest way to make money is by doing social media management. It’s because I charge in dollars while my expenses are mostly in Rupiahs, so I don’t really need to get and work to too many orders. I feel optimistic that my income target for next year will be achieved, at least in the end of next year.

  • 6. And still another new skill learned: Web design

This is epic! I’ve never thought I would be able to design a web from scratch! Well, what I mean here is not totally the nerdy web development thing with HTML code whatsoever, it’s just a simple WordPress site. I’ve been helped with the existence of Divi builder which is though still not as easy as Wix’ drag-and-drop feature, but still been a big step for me! I realized that not everyone is as fast as I am in learning it, and I’ve seen how it could help me to make another income stream by combining with my graphic design skill.

  • 7. I’ve got a remote day-time job.

I now work full time 8 hours a day from Mon-Fri. The good things are:

  1. This is a remote job, I can work from home and I don’t need to spend on transportation nor make-up expenses. I can work straight from my bed with my pillow face.
  2. The pay is higher than most jobs for Indonesians in general that require them to go to offices with sleek attires. Though it’s still far from the pay I used to earn in my previous job.
  3. I work with an international network and we actively communicate every day.
  4. I work from 5 or 6 am to 2 or 3 pm, so I still have time to do other things.

The cons are:

  1. I don’t enjoy the work, possibly because I feel I could be economically more valued somewhere else.
  2. Even though I still have time to do other things after work, in reality it’s not easy because I always feel drained after doing 8 hours of the thing I dont enjoy.

However, I’ll hold on to it a little longer before I quit. At least it’s helped me to get the knowledge and money to achieve other things. I hope that my online freelance career will kick out as soon as possible so that I can totally leave this job.

  • 8. Electricity purchases: Pen tablet and a new smartphone!

Big purchases this year, a new smartphone and a graphic display monitor! Both are Chinese products and very very good quality. I’m happy I chose them. I’ve converted from an Iphone believer to a Xiaomi believer.

  • 9. A new family member: my baby cousin!

My parents’ house has been noisy with kid’s laughs and cries this year with my baby cousin spending a lot of time in our house due to some circumstances. We’ve never had little kids in our house because my parents kept waiting for me to give them a grandchild. Lucky now we have her, my parents are kinda distracted from the grandchildren thing. I really love my baby cousin, she is very cute and likes to imitate me. She likes to sing and every morning she wakes everyone up with her singing though she cant really speak words clearly.

  • 10. Youtube milestone: 5,000 subscribers!!

At the beginning of this year, I celebrated my first 500 subscribers on my Youtube channel. Fast forward to 11 months later, I now have 10 times that number, which is 5,000 subscribers! This is unbelievable for me! I know it’s probably still a small number for many youtubers, but I dont see them as merely a number, they are people who chose to spend their time watching my videos. I know I should’ve been more focused into making videos regularly seeing stats have been doing very well for a new channel!

  • 11. I snorkelled in the best marine biodiversity site in the world, Raja Ampat!

I can’t be thankful enough for the views I’ve experienced in Raja Ampat, and I can’t forget the amazement I felt the first time my boyfriend taught me to snorkel and he held my hand. That is so so so amazing! All the colorful fish and corals, they have their own kingdom down there. My boyfriend has taken me to many beautiful places and I cant thank him enough, South Africa was, of course, memorable because I met he his family and friends there. But this is the most beautiful place he’s taken me to so far, who had known it’s gonna be underwater!

  • 12. My brother came home to Indonesia.

My only one brother has been living in Australia for 2,5 years and he’s never been able to come home during those years because it’s fricking expensive and we’re all struggling with the education fee (even though it’s already reduced by a 60% off scholarship). But the storm must be temporary, now that he’s been accepted to a full tuition Ph.D scholarship, we can breathe easily and he came to Indonesia. My dad had not seen him in those years because my dad cant travel that far due to his condition. It’s nice having him home at least for the time being we can feel how it was when we were kids and all the kids were home. At least for the next 1.5 months, we’ll have meals in the same table. You know, after high school, this is rare as we already left home.

  • 13. I just registered myself to two whole new trainings!

This is my next big thing for 2019, these two training programs will help me to get the best of 2019 hopefully. The two help me to get more money in two different fields and one of them is Yoga. Already sounds interesting, right?? This is a big investment for me!

  • 14. I’ve started earning in dollars.

I cant believe why I waited this long to finally took a chance to make money in international level with an international currency. I totally just started out, but I’ve been slowly growing. I feel that even if sometimes I got gigs that I don’t really enjoy, at least I feel happy because the pay is good in the end. Actually, the salary I got now from my job is fine for Indonesian standard, but I’ve been surrounded with people that are making in currency higher than mine (my bro, bf, friends etc), so I feel the pressure to also earn in dollars, otherwise I will never be able to pay back what my Boo has given to me, I want to be able to give him a fancy gift someday, it will be hard for me if I just earn in Rupiah as rupiah is very low.

  • 15. Meeting the family

This is one of the most important events happened this year! Both me and my BF had the chance to meet each family for the first time. I was nervous to meet his family because we’re from a totally different culture. I always felt confident when my ex BFs (locals) introduced me to their families, I always nailed it because I know what Indonesians like (if I have to fake, I at least know how to fake, lol.). But this time I totally had no idea, even though I’ve had friends from all over the world, it doesn’t mean I understand their western culture. What if they misinterpret what I do or say and many what if questions I had in my mind. But I knew I could not be anyone but myself, even though there were some awkward moments that I realized, haha! I’m glad that I could learn more about the factors that made him who he is today, now I understand where the habit of giving compliments and thank yous come from and many little things that they probably didnt realize that I was observing and taking notes. Just recently, he also spared a time to meet my family, I cant describe how meaningful it is for me!

  • 16. My relationship, I just love him more and more!

I just love my boyfriend SO MUCH and my feeling for him grows stronger each and every day. I hope that he feels the same. Looking back at how things started, I didn’t even know we could make it this far. He’s been the most important aspect of my life this year (after me, of course. Because I’m a narcissist, LOL!), if I look back, many beautiful things that happened to me this year involved him and I’m looking forward to many years to come with him!

Technical Sourcebook for Designers

IMG_20181218_102721Woohoo, finally after waiting for literally two months (I even already gave up hoping that the book would arrive) the book that I ordered from Abebooks finally arrived! It’s a secondhand book about technical fashion design for apparel manufacturing (product development) by two American fashion educators, Jaeil Lee and Camille Steen. The title of the book is Technical Sourcebook for Designers.

The online secondhand bookshop where I got this from already refunded me because they thought that it’s lost in transit and told me if the book ever arrives, I can keep it or donate it. I was sad because I really need the book, and the brand new price will cost me a fortune. Now that the book has arrived as well as the other textbook that I purchased, it means that I got them for free!

Before I bought this book, I already read a few pages of it from Google book page views, but of course, it’s only limited to about 50 pages out of 390 pages. I’m also renting it for 6 months from an online library for arts, Bloomsbury Fashion Central. So I’ve been studying with it. So I’m very certain that I need this book. To be honest, even though the brand new price is expensive, it’s nothing compares to what this book can teach me. The content and knowledge are like what I’ll never get from my circumstances here, especially for fashion design education in Indonesia.

And I’ve heard from so many fashion design graduates (abroad and local), they didn’t even get it in school. Most people are more interested in designing creative unwearable clothes only, meanwhile, the reality is, much of the works in fashion design is not about that. I just fall in love with how complex the field is, even to produce a simple T-shirt takes a lot of technical knowledge and attention to details.

This book is a geek book for people who want to study or work in the garment industry. It covers almost everything, and I think it’s as essential as Apparel Production Terms and Processes by Janace E. Bubonia.

In the first chapters of the book, the authors give a thorough explanation of how the global garment manufacturing works; the labels, causes, cycles etc. Then it gets more complex when we start talking about tech packs, the rest of the book is about the details in tech packs, from seam, pattern, measurement, even how to fold the garment for sales.

If compared to Janace E. Bubonia’s books, I think it’s easier for me to understand the language that Camilla Steen and Jaeil use, even though all of them are Americans. I found the explanation is more straightforward and does not use fancy words (except the fashion terminologies). Well, maybe only I feel like that because I am not a native speaker.

To be honest, this book is kinda intimidating because it makes me feel like I totally know nothing. It’s so thick and every page is important, so it takes me a long time to read one page until I really understand. And I think even pro technical fashion designers will still need to look up the book sometimes. I don’t think I can grasp it in even 3 months. This is so difficult especially since I don’t have first-hand experience in garment manufacturing yet (I will apply for an internship next year). So hopefully, these books will help me to prepare myself to meet the industry standards.

IMG_20181218_103421

Belanja Buku Impor Bekas via Online di Abebooks

IMG_20181215_100148

Belanja buku gak selalu harus buku baru, tapi juga bisa buku bekas dengan kualitas yang masih sangat baik dan harga bisa 90% lebih murah dari harga baru. Ceritanya gw lagi butuh banget sama buku textbook untuk technical fashion design. Udah dicari-cari seantero tempat download ebook gratis tapi tetep aja gak ketemu, sedangkan kalo beli buku barunya seharga 2,5 juta di Periplus dan kalo di Book Depository seharga 1,7 juta. Sedangkan buku yang gw mau beli ada 2 buah di range harga yang sama. Gile aja kalo gw mau belanja buku di harga jutaan, hiks!

Gw juga takutnya nanti kena pajak segala macem kalo harga bukunya di atas 100 USD. Di Book Depository emang murah, namun seperti yang pernah gw review sebelumnya, BD ini gak ngasih nomor resi, jadi kalo ilang ya kita hanya bisa pasrah.

Akhirnya setelah browsing-browsing, gw memutuskan untuk mencoba membeli buku bekas di situs Abebooks. Abebooks adalah marketplace khusus buku yang menjual buku baru dan buku bekas. Lokasi sellernya semua berada di Amerika. Buku yang gw cari ternyata ada banyak stoknya dan harganya jauh lebih murah. Ongkirnya pun beda-beda, ada yang bukunya murah tapi ongkirnya mahal, ada yang kebalikannya dan ada yang sama-sama murah. Kita juga bisa lihat rating dan reviews penjualnya. Karena baru mencoba pertama kali, jadi gw cuma mau di seller yang ratingnya di atas bintang 4.

Akhirnya gw memutuskan untuk beli bukunya di toko buku bernama Thriftbooks yang ternyata adalah toko buku second terbesar di Amerika, cabangnya ada beberapa dan sudah banyak direview di Youtube. Buku yang gw beli harganya USD 9 dan ongkirnya USD 6.5. Pembayarannya melalui kartu kredit atau Paypal. Lalu gw mendapatkan estimasi berapa lama bukunya sampai di Indonesia, yaitu 15-20 hari, dan kira-kiranya nyampe di gwnya sekitar 15-20 hari lagi. Duh, lama ya… Ya maklum lah, biasanya emang mandeknya di custom dan kantor pos Indonesia.

Tapi dengan harganya yang cuma USD 15.5 dollar, jadi ya udah lah gambling aja. Kalo pun bukunya gak sampe-sampe toh gw gak rugi banget. Buku gw ternyata langsung diproses sama Thriftbooks saat itu juga dan dikirim besoknya. Selang 15 hari kemudian gw memutuskan untuk membeli buku lagi dari Thriftbooks cabang yang sama, yaitu buku Technical Sourcebook for Designers oleh Jeil Lee & Camille Steen.

Gw berharap banget mempunyai dua buku ini karena adalah investasi jangka panjang untuk bidang gw. Kalo pun enggak punya buku, nemu di perpustakaan juga boleh deh. Tapi sayangnya mana mungkin bisa menemukan buku ini di perpus Indonesia.

Tapi setelah 1,5 bulan, buku gw belum ada yang sampai. Dan gw menghubungi seller via Abebooks dan gak mendapat balesan. Lalu gw hubungi via situsnya juga belum ada balesan. Baru setelah gw menghubungi via Facebook lah gw mendapat balesan. Ternyata responnya malah:

“I’m sorry you have not received your order. We do not have additional tracking details and unfortunately we do not have any additional copies I can send to you.

I have issued a full refund for this item. Please allow 2-5 business days for your refund to post back to your original payment method.

By chance the order arrives, you may keep it free of charge or donate it to a local charity. There is no need to inform us or return it.
 
Again, my sincere apologies.”

Waduuuhh… dianya udah pasrah aja kalo buku gw kemungkinan hilang karena udah lewat 20 hari dan uang gw langsung di refund. Masalahnya, waktu gw udah kebuang nungguinnya dan gw bener-bener butuh bukunya. Gw memutar otak gimana caranya ngedapetin bukunya, apa nitip sama temen di US yang mau ke Indonesia, atau beli buku aslinya tapi mahal. Dan akhirnya gw menemukan tempat peminjaman ebook online yang sudah pernah gw review disini. Karena gw masih berharap suatu saat bukunya sampe, jadi gw rental aja dulu ebooknya, yang penting udah bisa baca bukunya segera.

Setelah 2 bulan, bukunya masih juga belum sampe dan gw udah berhenti berharap. Yaudah lah kayaknya emang gak bakal sampe. Kedua buku yang gw beli sudah direfund oleh Thriftbooks.

Ternyata tanggal 15 December 2018 (setelah 2,5 bulan lamanya) ada petugas kantor pos yang datang, gw udah menebak itu adalah buku gw dan ternyata emang bener aja! Buku pertama yang gw pesan sudah sampe dengan selamat! Begini penampakannya:

 

Bukunya pun walaupun statusnya bekas, tapi masih sangat-sangat layak di pakai, hanya ada marker post it di beberapa halaman dan bekas highlight, tapi gak ada coretan sama sekali! Berarti gw dapatin buku ini gratis karena udah direfund, hehe.

Sedangkan buku gw yang satu lagi belum datang, mungkin di bulan Januari, itu pun kalo sampe. Tapi ini membuat gw percaya dengan Abebooks dan Thriftbooks. Kesimpulannya, gw sih rekomendasiin banget belanja di Abebooks (tergantung rating seller) bagi yang lagi mencari textbook atau buku-buku langka atau mahal ASALKAN siap menunggu dengan penuh sabar dan harap-harap cemas. Jadi kalo butuhnya urgent, lebih baik jangan. Setelah ini gw akan belanja di Abebooks lagi, soalnya uang belanja bukunya kemaren kan sudah direfund ke gw, hehe, jadi bisa buat beli buku lagi. Namun mungkin gw akan membeli di seller selain Thriftbooks sebagai perbandingan.

XP Pen Artist 15.6 : Pen Display Alternatif Wacom Cintiq!

Di Tech Wish list yang gw buat beberapa bulan yang lalu, salah satu wish list gw di tahun 2019 adalah Ipad Pro 12.9. Anak graphic design dan ilustrator pasti tau lah ya gimana lagi hebohnya pesona Ipad Pro sekarang-sekarang ini, apalagi didukung dengan aplikasi seperti Procreate yang saat ini hanya untuk iOs. Sebetulnya gw hampir aja beli Ipad Pro 12.9, saat itu duit gw cuma cukup untuk beli yang 32 GB yang mana harganya 12 juta, dan itu belum termasuk Apple Pen nya seharga 1,5 juta dan keyboard 2 juta lagi. Total hampir 15 juta. Itu buat ngegambar doang bro, udah seharga motor itu mah…

Gw udah semangat 45 buat belinya hari itu karena udah ngidam lama dan udah ngumpulin duit hemat-hemat gak jajan. Pas udah sampe di iBox Grand Indonesia Jakarta, tiba-tiba gw kembali waras dan merasa kalo gw harus berfikir dulu sebelum belinya, soalnya skill gw kan masih ceteeeeknya minta ampun, kok belagu banget udah kayak ilustrator kondang aja mau pake iPad Pro segala. Sedangkan temen gw si Angga, yang gajinya udah lebih 1000an dollar USD (kata siapa seniman itu miskin, hehe. Dulu dia gak dilirik cewek-cewek, sekarang mereka nyesel kali ya nikah duluan, haha) malah boro2 pake iPad (walau pun tetep aja ya MacBook Pronya yang terbaru), tablet Wacomnya aja gak jauh2 dari punya gw, haha.

Terus gw melirik Microsoft Surface Go yang harganya lebih murah, tapi 10 inch buat gw kekecilan. Dan juga laptop-laptop series Yoga Book gitu lah (yang bisa diputer layarnya dan gambar langsung di layar).  Namun endingnya setelah bertapa berbulan-bulan, gw memutuskan untuk bukan beli Ipad, bukan Surface dan bukan Yoga Book, melainkan Pen Display aja! TADAAA…

Buat yang gak tau pen display itu apa, simple pen display (atau kadang disebut drawing monitor) adalah tablet menggambar yang pake layar atau monitor yang bisa digambar langsung di atas screennya. Tablet disini maksudnya bukan tablet Samsung atau iPad ya, tapi tablet sejenis Wacom, yaitu tablet yang gak punya fungsi lain selain untuk menggambar. Beda dengan iPad dkk yang punya fungsi full smart phone.  Kenapa akhirnya gw memilih membeli pen display ketimbang iPad atau Yoga Book?? Karenaa…:

  1. Kalo iPad dkk bukan untuk investasi jangka panjang, karena mungkin 2-3 tahun lagi udah kadaluarsa makenya. Kalo mau upgrade, harus upgrade semuanya. Sedangkan kalo pen display, bisa dipake di hampir semua laptop. Jadi kalo someday gw ganti laptop juga masih bisa dipake.
  2. Karena fungsinya yang seperti smartphone, iPad dkk cenderung bisa ngelag atau turun performancenya, belum lagi kalo mereka kena virus atau keberatan aplikasi yang lain.
  3. Dengan harga yang jauh lebih murah dibanding iPad dkk, gw bisa ngedapetin layar yang super gede dengan pen display! Bayangin, yang 22 inch aja gak lebih dari 12 juta! **tergantung merk dan tipe

Setelah browsing reviews di Youtube dan Google, akhirnya gw memutuskan untuk membeli XP Pen Artist 15.6 dari seller yang udah recommended di Tokopedia dan di Go Courier Instant di Jakarta, seharga Rp 7.000.000.

Dari sekian banyak model dan merk di price range yang sama, alasan gw memilih  XP Pen Artist 15.6 adalah:

  1. Selalu masuk rekomendasi para Youtuber kondang dunia seni digital untuk pen display di bawah harga USD 500, malah lebih bagus daripada pendahulunya yang berukuran slightly lebih besar, 16 inch.
  2. Stylus pen nya gak perlu pake batre jadi gak repot harus ngecharge pena, kapan aja mau gambar bisa.
  3. Layarnya udah dilapisi screen protector yang matte, jadi lebih berasa paper-like pas ngegambar
  4. Low to minimum parallax
  5. Harganya yang cuma 7 juta brooo….
  6. Designnya ramping, tipis dan minimal kabel. Gw liat yang lain pada banyak kabel ini-itu.
  7. Ada 6 tombol express keys

Ada juga yang 13 inch, tapi buat gw screennya kekecilan kalo 13, dan 22 inch harganya kemahalan untuk gw saat ini. Pinginnya sih yang 22, tapi bakalan repot kalo mau dibawa2 saking gedenya. Yang 16 inch, walaupun harganya lebih mahal, tapi stylusnya masih pake batre. Harganya lebih mahal karena packagenya lebih generous, dapet stylusnya aja ada 2, satunya buat cadangan, hehe. Dan udah dapet standnya juga. Berhubung gw juga ngincer standnya Artisul, jadi lebih baik gw beli yang gak pake stand aja. Begini penampakan setelah barangnya sampai:

IMG_20181127_213931

Note: enggak termasuk notebooknya ya bokk…

Setelah dibuka kotaknya:

img_20181127_141829.jpg

Semua sisinya dilindungi dengan foam yang tebal dan keras untuk melindungi si hardware. Semuanya juga masih diplastikin, agak gimana gitu bukanya, hehe… Di bagian bawah kotak, ada kotak lagi yang isinya segala perkakas lainnya:

IMG_20181127_141844

Di bagian dalam kotaknya:

IMG_20181127_142058

Kita dapet colokan buat berbagai negara, jadi nanti klo jalan-jalan ke luar negeri, tinggal bawa colokan yang sesuai aja. Juga dapat glove buat ngegambar, tapi gw gak butuh karena palm rejectionnya XP Pen Artist 15.6 ini udah bagus banget. Kerasa banget bedanya sama Samsung Tab gw!

Kotak item di atas pena stylus itu adalah holder pen nya yang dalemnya terdapat 8 nib cadangan. Bagian belakang kotaknya berfungsi buat ngelepasin nibnya.

Karena screennya matte, jadi lebih berasa natural. Kita gak dapet CD installernya karena langsung di dowload di situsnya sesuai OS kita. Ada satu masalah waktu pertama kali gw coba, yaitu pena dan tablet gw berfungsi untuk menggambar, tapi waktu gw coba jalanin driver Pen Settingnya, tulisannya “Device not found” walaupun sudah gw reinstall berulang-ulang dan sudah gw pastikan gak ada driver tablet lain di laptop gw saat gw menginstallnya. Kalo Pen Setting ini gak bisa dibuka, jadinya gw gak bisa mengatur pressure sensitivitynya dan express keys. Gw udah mencoba menghubungi CSnya yang di China dan US but they didnt help at all, they asked stupid questions that frustrated me. Akhirnya setelah berjam-jam, gw tinggal tidur aja. Besok paginya gw coba lagi, akhirnya berjalan dengan lancar! Plis deh, tau gitu gw langsung tidur aja kemaren!

Kesimpulan gw setelah make ini adalah:

  1. Bener-bener worth it!!! Gak nyesel sama sekali gw beli ini dan gw merasa ini salah satu best deal gw tahun ini!
  2. Kursornya lebih tepat di bawah pena kalo tabletnya diposisiin berdiri miring ketimbang laying flat di atas meja (kayak nulis di buku). Jadi ini memaksa gw harus membeli standnya juga, karena kalo pake buku, takutnya malah jatoh dari meja. Kan sayang bangeet… Mana harga standnya di atas 600ribuan juga pulak! Hiks.
  3. Walau pun designnya slim dan tipis, tapi tetep aja gak travel friendly karena susah nyari tas laptop yang besarnya pas, bahkan cari casenya aja susah, untung aja gw bisa jahit, jadi kemungkinan gw akan jahit sendiri casenya. Dan kalo untuk travel, mungkin gw akan tetep bawa Wacom gw kalo buat travelling.

Ini karya pertama gw menggunakan XP Pen Artist 15.6 ini:

nakedness-01